Eurosistem se pripravlja na uvedbo novega bankovca za 50 €

Novi bankovec za 50 € iz serije Evropa bo javnosti razkrit 5. julija 2016

ECB in partnerji bodo zagotovili, da bodo naprave sposobne sprejemati novi bankovec za 50 €.

Evropska centralna (ECB) in nacionalne centralne banke euroobmočja – tj. Eurosistem – bodo novi bankovec za 50 € iz serije javnosti razkrile 5. julija 2016. Po načrtih bo bankovec v obtok prišel spomladi 2017. Proizvajalci opreme za bankovce, panožna združenja in ECB so podpisali memorandum o soglasju, s katerim so se zavezali, da bodo prodajni avtomati, avtomati za nakup vozovnic in druge naprave, ki sprejemajo bankovce, od datuma uvedbe dalje sposobni sprejemati novi bankovec za 50 €. Hkrati so se zavezali, da bodo svoje stranke, partnerje, zaposlene in druge zainteresirane obveščali o novem bankovcu.

»V Eurosistemu smo se skupaj s panožnimi partnerji začeli zgodaj pripravljati na uvedbo novega petdesetaka, tako da bodo podjetja pripravljena in bodo posamezniki povsod v euroobmočju lahko nemoteno uporabljali nove bankovce že istega dne, ko bodo prišli v obtok,« je dejal Ton Roos, vodja direktorata Bankovci v ECB.

Bankovec za 50 € se med vsemi apoeni eurobankovcev uporablja najpogosteje. V obtoku je več kot 8 milijard bankovcev za 50 €, kar predstavlja približno 45% vseh eurobankovcev.

Več: ECB

Sorodni članki: