Ekonomija kot veda (ali zakaj bi morali kaj vedeti o ekonomiji)

Večerje ne pričakujmo zaradi dobrosrčnosti mesarja, pivovarja ali peka, ampak zaradi njihove skrbi za svoj lastni interes.  –  Adam Smith, Bogastvo narodov (1776)

V zadnjih 30 letih je ekonomija postala zelo raznolika in danes vključuje široko paleto vsebine. Na splošno pa je študij o tem, kako družbe uporabljajo redke razpoložljive vire za proizvodnjo potrebnih dobrin in kako te razdeljujejo med njih. Pa vendarle, zakaj bi moral človek kaj vedeti o ekonomiji? Razumevanje vloge države in izzivov globalnega trga sta le dva razloga, zakaj danes ljudje študirajo ekonomijo.

Nekateri študirajo ekonomijo, ker upajo, da bodo tako lahko več zaslužili. Druge skrbi, da bodo nepismeni, če ne bodo razumeli zakonov ponudbe in povpraševanja. Številni se želijo naučiti, kako lahko izboljšamo naše okolje ali zakaj se je v zadnjih letih neenakost pri porazdelitvi dohodka v razvitih državah tako močno povečala.

Vsi ti razlogi, in še mnogi drugi, so smiselni. Kljub temu pa ugotovimo, da obstaja en glavni razlog za študij ekonomije; vse življenje, od zibelke do groba in še čez, se boste srečevali z brutalnimi resnicami ekonomije. Kot volivec se boste odločali o vprašanjih – o vladnem primanjkljaju, o davkih, o prosti trgovini, o inflaciji in brezposelnosti – ki jih ni mogoče razumeti, dokler ne obvladamo temeljev ekonomije.
Izbira vašega poklica je bila najpomembnejša ekonomska odločitev, ki ste jo sprejeli (ali še boste). Vaša prihodnost ni odvisna le od vaših sposobnosti, ampak tudi od tega, kako ekonomske sile, ki jih ne morete nadzorovati, vplivajo na vašo plačo. Ekonomija vam utegne pomagati pri naložbi začetnih prihrankov, ki jih privarčujete od vaših dohodkov. Seveda niti poglobljen študij ekonomije iz vas ne more narediti genija, toda brez ekonomije se kocka življenja kotali v vašo škodo. O tem ni potrebno na dolgo in široko razpravljati, lahko pa spoznate, da je ekonomija, poleg tega, da je uporabna, tudi sama po sebi zelo fascinantna.

Upam, da sem vsaj malo vzpodbudil vaše zanimanje za ekonomijo. V prihodnje pa seveda sledi še več zapisov o ekonomski teoriji, ki jo bom skušal povezati tudi z aktualnimi vprašanji in politiko.

Prirejeno po: Ekonomija, in (GV založba 2002)

Sorodni članki: