Tuji poslovni imeniki in goljufije

Prenekateri podjetniki so v poštne nabiralnike dobili pošto tujih podjetij, ki ponujajo vpis v raznorazne poslovne imenike. Ponavadi so pošti že priloženi vnaprej pripravljeni obrazci z osnovnimi podatki podjetja, katere je potrebno samo potrditi in poslati nazaj, v že priloženi ovojnici. V kolikor podjetje želi objavo v takšnem imeniku, mora samo preveriti vnešene podatke in navesti proizvode in storitve, ki jih ponuja.

Ponudbe so ponavadi sestavljene tako, da celotna ponudba izgleda brezplačna in mnogo podjetij jih brez zadržkov podpišejo. Vendar se kasneje izkaže, da jih bo to zelo drago stalo.

Ponudba namreč vsebuje tudi droben tisk, v katerem so navedeni pogoji ponudbe in posledice, če se podjetje pogojev ne drži. V drobnem tisku tako najdemo ceno celoletne prisotnosti v takem imeniku, ki sega od 300 do včasih tudi čez 1000 evrov. Nadalje pogoji navajajo, da je naročilo veljavno tri leta od podpisa ponudbe/pogodbe, pa še to je treba odpovedati vsaj tri mesece pred potekom.

Veleposlaništvo Švice je postalo pozorno na takšne prevare in je zato na Gospodarsko zbornico Slovenije naslovilo dokument, ki opozarja na kaj moramo biti pozorni pred podpisom take ponudbe/pogodbe. Dokument si lahko ogledate na naslednji povezavi: www.gzs.si/pripone/22059/oei43100d22059a1a9550a.pdf.

Opozarjamo vas torej na skrajno previdnost pri kakršnemkoli naročanju vpisa v takšne poslovne imenike, saj je dokazovanje, da gre takorekoč za prevaro, skoraj nemogoče.

Sorodni članki:

  • Ni sorodnih člankov.