Priročnik: Davčna obravnava daril (1. izdaja, september 2015)

dariloMed druge dohodke fizičnih oseb so po  Zakonu o dohodnini (ZDoh-2) uvrščeni vsi tisti dohodki, ki jih ni mogoče uvrstiti  v druge skupine dohodkov po tem zakonu: dohodke iz zaposlitve, dohodke iz dejavnosti, dohodke, iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, dohodke iz oddajanja premoženja v in iz prenosa premoženjske pravice ter dohodke iz kapitala. Med druge dohodke po določilih 105. člena -2 sodijo štipendije, , darila, v nagradnih igrah in drugo. Za določene druge dohodke  je opredeljeno, da so oproščeni plačila dohodnine oziroma se ne vštevajo v davčno osnovo (kot npr. do višine minimalne , ob določenih pogojih prostovoljcev, državne za izjemne dosežke na določenih področjih, …).

Darilo, ki ga fizična oseba prejme pri nakupu blaga in storitev v obliki priložnostnega prejema dodatnega blaga ali storitev, se ne šteje za obdavčljiv dohodek po Zakonu o dohodnini, če je taka ugodnost dostopna vsem strankam pod enakimi pogoji in ni v zvezi z zaposlitvijo ali dejavnostjo fizične osebe.

Izjemo predstavljajo darila, ki jih delodajalec podari otroku delojemalca v mesecu decembru. Vrednost darila se ne všteva v davčno osnovo delojemalca, če ta ne presega 42 evrov. Navedeno velja za darilo otroku do starosti 15 let. V primeru, ko je novoletno darilo otroku izplačano v denarju, izplačevalec tega ni dolžan nakazati na transakcijski račun.

Prav tako se v davčno osnovo delojemalca ne vključujejo , ki jih delodajalec delojemalcu ne zagotavlja redno ali pogosto, če vrednost vseh bonitet v mesecu ne presega 13 evrov. Ta izjema velja le za iz delovnega razmerja.

Priročnik vam je na voljo tukaj.

Sorodni članki: