Zavezanec ali nezavezanec za DDV

Vsakemu, ki razmišlja o tem, da bi se podal v podjetniške vrste, se poraja vprašanje o sistemu DDV. O tem, kako in kdaj se vključiti in tudi kaj to pomeni za njegovo dejavnost.

V Republiki Sloveniji ločimo obvezno in prostovoljno vključitev v sistem DDV. Podjetnik se lahko že na začetku poslovanja odloči o prostovoljni vključitvi v sistem DDV, vsekakor pa je ob večjem prometu (ko znesek obdavčljivega prometa preseže 25.000,00 EUR) k temu zakonsko zavezan.

Veliko pa je takih podjetnikov, ki v svojih letnih poročilih ne prikaže prometa višjega od 25.000,00 evrov, tako da se o vprašanju o vključitvi v sistem odločajo predvsem prostovoljno.

Kaj pomeni, če si ?

Odločitev o vključitvi v sistem DDV pomeni, da bo podjetje zavezanec za DDV in da mora zato na ceno svojih izdelkov ali storitev zaračunati še 20 % DDV. Kar pomeni, da se končna cena njegovega izdelka ali storitve, za njegovega kupca, poveča za teh 20 % davka na dodano vrednost.

Sistem davka na dodano vrednost pa določa da mora podjetnih, v svojem davčnem obdobju, državi odvesti razliko od, svojim strankam zaračunanega DDV in plačanega DDV od svojih davčno prizanih odhodkov.

Kaj je bolje za samostojnega podjetnika?

V splošnem velja, da je za podjetje, ki  več računov izdaja fizičnim osebam, bolje opustiti vključitev v sistem DDV, saj davek na dodano vrrednost podraži ceno njegovih izdelkov ali predvsem storitev. S tem lahko postane (cenovno) nekonkurenčen. Take tipične podjetnike lahko najdemo med frizerji, avtomehaniki, ličarji…, saj imajo majhne stroške nabave, večjo dodano vrednost in večinoma prodajajo svoje izdelke ali storitve fizičnim osebam. Ti se načeloma tudi izogibajo vključitvi v sistem DDV.

Podjetjem, ki prodajajo večinoma pravnim osebam oziroma zavezancem za DDV in imajo pri svojem delovanju veliko stroškov, pa se splača biti vključni v sistemu DDV, saj input za vstopni davek pogosto presega output.  Pa tudi podjetjem, ki kupujejo njihove izdelke ali  storitve ni težko plačati davka na dodano vrednost na kupljene izdelke, saj plačani davek uveljavljajo kot vstopni v svojih obračunih DDV.

Tudi za boniteto podjetja oziroma kreditno sposobnost je pomembno, ali je podjenik zavezanec ali ne. Velja, da je za kreditno sposobnost bolje izbrati tisto varianto, ki nam na koncu prinese več čistega dobička, obenem pa se moramo tudi zavedati, da čim več čistega dobička prikazujemo, več davka bomo plačali.

Več o tematiki si lahko preberete na spletnih straneh DURS-s:
Davčni zavezanec in mali davčni zavezanec ter identifikacija za DDV

Sorodni članki: