Korupcija v mednarodnem poslovanju – kako jo prepoznati in kaj storiti ?

informatorPri vstopanju na tuje trge ali pri poslovanju v tujini se lahko zgodi, da tuja uradna oseba v določenih primerih od vas pričakuje darilo ali zahteva dodatno plačilo.

Pozor! Podkupovanje je kaznivo dejanje!

Kaznivo dejanje podkupovanja se stori z obljubljanjem, ponujanjem ali dajanjem nedovoljene nagrade, darila ali kakšne druge premoženjske ali nepremoženjske koristi tujemu javnemu uslužbencu ali predstavniku druge pravne osebe.

Za kaznivo dejanje podkupovanja ne odgovarjajo samo neposredni dajalci podkupnine kot fizične osebe, ampak tudi pravne osebe, ki so ali naj bi zaradi njih imele kakšno korist.

Podjetjem, ki se odločajo za vstop na nove trge, priporočamo, da se seznanijo s splošnim stanjem korupcije v državi. Podatki so na voljo na naslednjih spletnih straneh:

Kaj storiti?

V primeru izražene zahteve po podkupnini (običajno v obliki »nagrade«, »neformalnega plačila«, »mazanja koles«,..) obvestite predstavništvo Republike Slovenije, Komisijo za preprečevanje korupcije v Sloveniji  www.kpk-rs.si ali na e-naslov anti.korupcija@kpk-rs.si ali pristojne tuje ali slovenske organe za področje preprečevanja in zatiranja korupcije.

Usmeritve in navodila za ukrepanje si preberite v: OECD – Usmeritve za podjetja (pdf  38,36 kB)

Sorodni članki: