Ena pozitivna: Slovenija ponovno med finančno stabilnimi državami

zastavaBonitetna agencija Moody’s je v petek, 23. januarja 2015, za eno stopnjo zvišala bonitetno oceno Slovenije, z Ba1 na Baa3 ter oceni pripisala stabilni izgled. Tako je Republika tudi po oceni Moody’s zapustila skupino visoko tveganih držav.

Kot enega izmed glavnih razlogov za dvig bonitetne ocene agencija navaja vidni napredek v fiskalni konsolidaciji in v vzpostavitvi okolja, ki omogoča nadaljnje izvajanje gospodarskih in fiskalnih reform. Poleg tega agencija izreden pomen pripisuje doseženi stabilizaciji bančnega sektorja, ki zmanjšuje tveganje morebitnega dodatnega pritiska na javne finance.

Stabilni izgled nakazuje, da se bo realizacija politik, ki podpirajo pozitivni razvoj, nadaljevala ter da bo dolg države začel počasi upadati po letu 2015.

Pri agenciji so tudi zapisali, da bi bonitetno oceno Slovenije lahko zvišali v primeru nadaljnjega napredka pri privatizaciji, fiskalnih reformah in znakov pozitivnih sprememb pri upravljanju in konkurenčnosti gospodarskega sektorja, saj bi se s tem izboljšali srednjeročni izgledi za .

Z včerajšnjim zvišanjem bonitete Slovenije nas ocene vseh treh agencij uvrščajo med države z nizkim tveganjem.

Ob tem je potrebno poudariti, da je donosnost slovenskih 10-letnih državnih obveznic po najavi ECB o načrtovanih odkupih državnih vrednostih papirjev v evro območju, padla pod raven 10-letnih italijanskih državnih obveznic in je vceraj dosegla nivo 1,439%, kar je 38 bazičnih točk nižje kot konec prejšnjega tedna.

Vir: Ministrstvo za Finance

Sorodni članki: