Inšpektorji strožje nad kršitelje pri uporabi vezanih knjig računov

csm_vezana_knjiga_racunov_42861fe680Na Fursu ponovno opozarjajo na nove predpise na področju gotovinskega poslovanja. Zavezanci, ki izdajajo račune pri gotovinskem poslovanju brez uporabe računalniškega programa oz. elektronske naprave, morajo namreč od januarja izdajati račune iz posebne vezane knjige računov. Inšpektorji so doslej kršitelje opozarjali, zdaj pa bodo strožji.

Kot so sporočil iz Finančne uprave RS (Furs), so v zadnjih tednih zelo podrobno spremljali uporabo vezanih knjig računov. Opravili so 1100 preventivnih obiskov pri zavezancih in ugotovili, da jih kljub ustrezni dostopnosti vezanih knjig računov in intenzivnem informiranju približno šest odstotkov računov ne izdaja v skladu s spremenjeno zakonodajo.

Ti zavezanci račune izdajajo iz vezanih knjig računov, ki predhodno niso potrjene pri Fursu, račune izdajajo v obliki, ki ni več dovoljena (paragonski bloki) ali pa jih sploh ne izdajajo.

Medtem ko so inšpektorji v preteklih tednih kršitelje predvsem opozarjali na nepravilnosti, pa bodo v prihodnje za omenjene kršitve izvajali tudi prekrškovne postopke.

Nepravilnosti pri uporabi vezanih knjig računov so obravnavane kot posebno hud davčni prekršek, globe se gibljejo od 20.000 do 250.000 evrov.

Potrošnike pa pozivajo, naj za vsako blago ali storitev zahtevajo in vzamejo račun, fotografijo računa lahko pošljejo tudi na Furs. Na portalu eDavki je na voljo tudi aplikacija, ki potrošnikom omogoča preverjanje, ali je bil račun iz vezane knjige računov pred uporabo dejansko potrjen.

Zavezanci, ki izdajajo račune pri gotovinskem poslovanju brez uporabe ustreznega računalniškega programa oz. elektronske naprave, morajo izdajati račune iz posebne vezane knjige računov, predhodno potrjene pri Fursu, od letošnjega 31. januarja. Do prejšnjega tedna je to storilo 23.714 zavezancev, ki so skupaj potrdili 49.311 vezanih knjig računov.

Vir: STA, 14. 4. 2015, http://www.sta.si/

Sorodni članki:

Komentiraj

Komentiraj