Japonski trg kljub težavam domačega gospodarstva ostaja privlačen

kljub nekaterim težavam domačega gospodarstva – dežela vzhajajočega sonca je lani izgubila primat druge gospodarsko najmočnejše države na svetu – ostaja privlačen za tuja podjetja, tudi slovenska. Priložnosti se odpirajo predvsem na visoko tehnoloških področjih, pa tudi v turizmu. Japonska podjetja hkrati želijo prodirati v Evropo.

Priložnosti za prodor na japonski trg se ponujajo predvsem visoko tehnološkim slovenskim podjetjem. Na slovenskem veleposlaništvu v Tokiu izpostavljajo področje energetike in obnovljivih virov energije (solarne elektrarne, eco-hiše), nove tehnologije in izdelke, povezane z zmanjševanjem izpustov toplogrednih plinov, področje informacijskih tehnologij, avtomobilske industrije (avtomobilski grozd), živilske industrije in industrije pijač (nišni prehrambeni proizvodi, mineralne vode, vino in mesni izdelki), športne opreme in navtike ter logistike.

Priložnosti za sodelovanje med državama se obetajo tudi na področju turizma. Slovenska turistična organizacija je lani v Tokiu odprla drugo informacijsko pisarno slovenskega turizma. Namen pisarne je povečati prepoznavnost Slovenije na japonskem trgu, ki je po oceni Slovenske turistične organizacije vse pomembnejši za slovenski turizem.

Dodatne priložnosti se morda lahko najdejo tudi v okviru že obstoječega sodelovanja pri proizvodnji industrijskih robotov. Japonska korporacija Yaskawa Electric, največji proizvajalec industrijskih robotov na svetu, ima namreč svoje podjetje Robotec v Ribnici. Robotec proizvaja robotske linije za avtomobilsko industrijo.

Med državama na gospodarskem področju sicer ni sklenjenih dvostranskih sporazumov. Slovenska podjetja se lahko pri prodoru na japonski trg po pomoč obrnejo na slovensko veleposlaništvo v Tokiu, direktorat za gospodarsko diplomacijo na ministrstvu za zunanje zadeve, Gospodarsko zbornico Slovenije in Japti. Lani je bil ustanovljen tudi Japonsko-slovenski poslovni svet, za morebitne nasvete pa se lahko podjetja obrnejo tudi na kolege, ki so že prisotni na japonskem trgu.

Program japonske vlade zajema veliko ugodnosti za mala in srednja podjetja na regionalnem področju. Na regionalnem področju spodbude za novo nastala podjetja nudijo prefekture. Kot primer na veleposlaništvu navajajo razvojne in inkubacijske centre, v katerih podjetja brezplačno uporabljajo prostore in vso infrastrukturo, razne oblike finančnih stimulacij, nepovratnih sredstev ter oprostitev plačila lokalnih davkov. Več informacij o spodbudah posameznih prefektur so dostopne tukaj.

Pri tem lahko podjetja naletijo tudi na manjše ali večje ovire. Na slovenskem veleposlaništvu v Tokiu opozarjajo predvsem na jezik in kulturne razlike, zapletene zakonodajne postopke, logistične postopke in visoke stroške.

Dodatne informacije: Več informacij najdete na spletnih naslovih:

Vir: http://www.izvoznookno.si/, 3.3.2011, Avtor: Franja Zagorc

Sorodni članki: