Podjetnikom ne bo več treba imeti dveh ločenih TRR računov

Finančno ministrstvo je tik pred tem, da iz zakonodaje izbriše člen, zaradi katerega morajo imeti , če želijo poslovati, pri banki odprt ločen .
delavci
Podjetniki morajo imeti ločene račune – torej enega osebnega in enega, ki ga uporabljajo za – že od leta 2010.

Kazen plačalo 430 podjetnikov

V začetku leta 2013 je država začela kršitelje kaznovati.

V dveh letih in pol, odkar ta pravila veljajo, je moralo globo od 800 do 10 tisoč evrov plačati 430 podjetnikov, so nam povedali na finančni upravi.

in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, za obveznosti iz dejavnosti odgovarjajo z vsem svojim premoženjem. Tudi z vidika davčnih postopkov in nadzora jim ni treba nalagati dodatnih stroškov za vodenje transakcijskih računov, saj ima davčni organ te podatke že na voljo,” predlog novosti komentirajo na finančnem ministrstvu.

Bankirji ob milijone

Novica gotovo ne bo razveselila bankirjev, ki zdaj služijo na račun več kot 90 tisoč podjetnikov. Samo za stroške vodenja klasičnega transakcijskega računa (brez bančnih kartic in spletnega bančništva) namreč vsak mesec zaračunajo okoli dva evra.

Še več, nekatere banke podjetnikom navadnega transakcijskega računa sploh ne želijo odpreti, temveč vztrajajo, da morajo imeti podjetniški račun. Mesečni za njegovo vodenje pa so ponekod do šestkrat višji, znašajo tudi 12 evrov. Država je sicer od podjetnikov zahtevala le ločene račune in ne poslovnih.

Predlog sprememb zakona o davčnem postopku, ki prinaša omenjene novosti, bo v javni obravnavi do 22. junija, nato bo o njem odločala vlada.

Vir: zurnal24.si

Sorodni članki: