Sistem e-Davki spet deluje za vse

V finančni upravi pojasnjujejo, zakaj zavezanci s potrdili izdajatelja HalcomCA niso mogli oddajati obračunov.

V finančni upravi so odpravili s sistemom , zaradi katerih zavezanci za DDV niso mogli oddajati obračunov. Po pojasnilih službe za obveščanje javnosti že včeraj ni delovala tako imenovana podpisna komponenta, ker so nadgrajevali sistem.

»Če zaradi nedelovanja eDavkov zavezancem do roka ni uspelo oddati dokumentov, zaradi tega ne bodo kaznovani. Dokumente naj oddajo čim prej, takoj ko je to mogoče,« svetujejo v generalnem finančnem uradu.

Po njihovih pojasnilih so se z izidom nove različice brskalnika Firefox spremenile zahteve za delovanje podpisne komponente na sistemih Windows. Zato so nadgradili varnostni nivo podpisa dokumentov.

»Pri tem smo 20. novembra čez dan zaznali težavo pri uporabnikih digitalnih potrdil izdajatelja HalcomCA, ki uporabljajo potrdila na kartici ali ključku. Ti uporabniki digitalnih potrdil so sicer lahko namestili podpisno komponento, vendar je niso mogli uporabiti pri podpisovanju elektronskih dokumentov sistema eDavki.«

Zato so danes objavili popravek komponente za podpis: »S tem smo vrnili v uporabo predhodne različice algoritma, dokler se zgoraj opisana težava ne reši.«

Sistem je zgodaj popoldne znova začel delovati.

Sorodni članki: