Mladi podjetniki naj poizkusijo coworking

, v tujini že dobro vpeljan sistem dela, tudi v Sloveniji pridobiva na popularnosti.  podjetniki v tem načinu dela vidijo vedno več , saj si na začetku zaradi manjših prihodkov še ne morejo privoščiti nakupa lastnih nepremičnin. Ugoden najem pisalne mize in stola z vsemi vključenimi ugodnostmi, kot so dostop do interneta, skenerja in tiskalnika, je torej lahko zanje odlična rešitev.

Mir in produktiven šum hkrati

Andraž Gavez, član MP coworkinga, ki ga je vzpostavil Zavod , pravi, da je iskal rešitev, ki bi mu omogočila delo drugje kot v domačem stanovanju, baru ali knjižnicah. »Doma je distrakcij enostavo preveč za resno delo. Nekaj časa sem uspel osnovne naloge opraviti v knjižnici na faksu, vendar sem kmalu ugotovil, da tam ni prave klime.« Zato je začel iskati pisarne, a kaj kmalu ugotovil, da so cene previsoke za podjetnika na začetku svoje poti.

»Najemanje pod takšnimi pogoji bi bilo preveč tvegano v že tako tveganem podjetništvu.« Ravno ob pravem času, kot pravi, pa so se tudi pri nas začele pojavljati coworking prostorov. »Sprva si skeptičen, kako bo vse skupaj sploh izgledalo in ali bo morda preveč glasno. Ampak se človek privadi in delo steče tako kot bi moralo.«

Dodaja še, da je v coworkingu glasno, vendar je to po svoje produktiven šum, ki ti daje vedeti, da si v »panju delovnih čebel« in da si primoran tudi sam čez čas pokazati kakšen podjetniški rezultat.

Nasveti, novi posli in poznanstva

A ugodna cena še zdaleč ni edina prednost dela v coworkingu. Če se odločate za najem, je zagotovo ena izmed največjih prednosti množica novih “sodelavcev” oziroma coworkerjev, ki jih pridobite z včlanitvijo v skupnost coworkinga. »Takoj ko sem postal član, sem dobil množico vprašanj, kako naj se določena ekipa loti Facebook kampanj,« saj se Gavez ukvarja tudi s podobo podjetij na Facebooku in vodenjem oglaševalskih kampanj. »Tako sem dobil priložnost, da se izkažem in zgradim svojo strokovnost med ljudmi, ki so dobro delo pripravljeni priporočiti tudi dalje.« Koristi pa so obojestranske, saj je mladi podjetnik dobil kontakte in nasvete. »Zaradi dela v tej skupnosti in pomoči Zavoda mladi podjetnik sem dobil sestanek na eni izmed bank, za kar bi drugače potreboval mnogo več časa, pa še to ne bi bilo zagotovilo, da bi me sprejeli.« Coworkerji pa za medsebojno pomoč izkoristijo tudi dnevna kosila, kjer je govora tako o poslu in novih poslovnih možnostih, pa tudi o manj formalnih tematikah. Coworkerji so si na voljo tudi, ko se kateremu izmed njih zalomi pri kakšni manjši nalogi.

Kot pravi Gavez so drug drugemu na voljo za kakršnokoli pomoč, kar je osnovna komponenta za takšne oblike dela.

Izobraževanja in delavnice

Mlade podjetnike združuje preprosta misel. Za to, da lahko osvajaš nove mejnike, se moraš izobraževati. Gavez je tudi v tem videl velik potencial. »Zavod mladi podjetnik poleg brezplačnih dogodkov velikokrat organizira tudi plačljive delavnice, ki pa jih coworkerjem ponudijo po akcijskih cenah. Takšne priložnosti mora podjetnik znati izkoristiti.«

Možnost širitve podjetja in ekipe

Coworking v veliko primerih predstavlja le vmesno postajo za podjetnika, saj mu pomaga pri težkih začetkih, pride pa v fazo, ko ga mora zapustiti. To se zgodi zaradi povečanega obsega dela in števila zaposlenih, potrebe po skladišču ter zaradi logističnih zahtev. »Coworking je zelo fleksibilna rešitev.

Ni potrebe, da se vežeš za daljše obdobje, poleg tega pa lahko previdno večaš ekipo in si s sodelavci deliš delovno mesto ali za začetne sestanke uporabiš sejno sobo. Zaradi narave storitve coworkinga, ki je redko 100-odstotno zaseden, pa je skoraj vedno kakšno mesto prazno, zato je mogoče tudi znotraj coworkinga večati ekipo,« pravi Andraž, ki doda, da je v MP coworkingu našel tudi oblikovalca, ki ga je delil z drugimi, prav tako pa je uporaljal tudi programerske storitve ene izmed vključenih ekip.

Sogovornik nam je ob koncu povedal še to, da naj » poizkusijo coworking, saj velikih stroškov v primeru neuspele tako ali tako ne bodo imeli.«

Avtor: Vitago

Sorodni članki: