OZRK Zagorje objavlja ”POVABILO K BOTRSTVU”

V Sloveniji je vedno več otrok, ki zaradi pomanjkanja in socialne izključenosti svojih družin  ne morejo več na počitnice, v šolo v naravi ali na tabor s svojimi sošolci. Zato so prikrajšani za marsikateri lep trenutek življenja, ki jim kasneje lahko pomaga k oblikovanju v odgovorno odraslo osebo. Ujeti so v težko in žalostno okolje svojega vsakdana, kjer ni veliko prostora za sproščenost in smeh, za prijetne izkušnje druženja in spoznavanja drugačnega okolja. Zaradi tega so prikrajšani tudi za dragoceno spodbudo, ki jim lahko pomaga k spoznavanju novih družbenih vrednot in s tem k želji po graditvi boljšega jutrišnjega dne.

Čeprav so se v prizadevanja za pomoč otrokom v socialni stiski vključili že mnogi posamezniki in skupine, pa smo se na odločili, da vas povabimo k sodelovanju v skupni akciji imenovani oz. »humanitarna pomoč- štipendije«.

In kako smo si projekt zamislili oz. kako botrstvo deluje v praksi?  
Na našo spodbudo nam bodo strokovne službe osnovnih šol, vrtcev, zdravstvenih domov, centrov za socialno delo in drugih ustanov, ki se ukvarjajo z otroci, sporočila kateri njihovi otroci potrebujejo pomoč.  Nato bomo na OZRK Zagorje vsakemu izmed njih poiskali botra ali botrico, ki bo sprejel »botrsko obljubo« in »svojemu otroku« na bančni račun mesečno nakazoval 30 EUR. Ta denar bo otrok lahko porabil za šolske potrebščine oz. pridobivanje novega znanja in osnovnih življenjskih dobrin. V primeru, da pa bi Vi želeli nakazovati več denarja, bomo presežek shranili v skupni sklad, iz katerega bomo pomagali otrokom, ki še ne bodo imeli svojih botrov. Ravno tako se bodo v skupni sklad stekali enkratni prispevki, v primeru, da se ne obvežete za vsakomesečno nakazovanje, ampak bi želeli kljub temu občasno pomagati otrokom z nakazilom.

Vas zanima, kako postanete boter ali botrica? Zelo enostavno! Na OZRK   izpolnite donatorsko pogodbo in se odločite, katerega otroka boste sprejeli v svoje varstvo. Če se vam kasneje zgodi, da ne boste mogli več nakazovati denarja, lahko kadarkoli od dogovora tudi odstopite, brez kakršnih koli zapletov in posledic. Saj razumemo, da časi v katerih živimo ne prizanašajo nikomur.

Kako še lahko pomagate? Tako, da to pismo posredujete svojim prijateljem, znancem in vsem ljudem dobre volje. Tudi če sami ne zmorete sprejeti botrstva mladim junakom, boste na ta način za njih lahko naredili zelo veliko.

Spoštovani, pridružite se nam v botrstvu in skupaj bomo za naše otroke lahko ustvarili lepši svet!

Prijazen pozdrav!
OZRK Zagorje ob Savi
Metka Podpečan, predsednica
Štefka Suša, sekretarka

Sorodni članki: