Delodajalci bodo lahko en mesec preizkušali brezposelne nad 30 let

Objavljeno javno povabilo za delovni preizkus 2016

je objavil za , ki delodajalcem omogoča, da preizkusijo brezposelne na določenem delovnem mestu, preden se odločijo za zaposlitev.

Z delovnim preizkusom bodo lahko preverili svoja znanja, veščine in spretnosti na delovnem mestu pri danem delodajalcu ter si tako izboljšali zaposlitvene možnosti.

bodo lahko brezposelne spoznali in preizkusili v delovnem okolju še pred sklenitvijo delovnega razmerja, so zapisali na zavodu.

Največ en mesec
V okvirih dovoljenega števila oseb na delovnem preizkusu lahko delodajalci oddajo več zaporednih ponudb. Vendar morajo biti ob oddaji nove ponudbe zaključeni vsi delovni preizkusi iz predhodne ponudbe in izpolnjeni tudi pogoji glede zaposlitev po zaključenih delovnih preizkusih.

Delovni preizkus traja od najmanj 100 ur do največ enega meseca in poteka brez delovnega razmerja. Doslej se je po zaključku delovnega preizkusa pri istem ali drugem delodajalcu zaposlilo okrog 70 odstotkov udeležencev programa.

Starostna omejitev in vsaj pol leta na zavodu
Povabilo za leto 2016 je za delodajalce odprto od objave na spletni strani do porabe sredstev, a ne dlje kot do 9. septembra. Za preizkus je na voljo milijon evrov iz proračuna, vanj pa se bo lahko vključilo nekaj več kot 1.100 brezposelnih, ki so stari vsaj 30 let in so na zavodu prijavljeni vsaj pol leta.

Za izvedeni delovni preizkus bodo delodajalcem povrnili ocenjeno vrednost stroškov v višini 206 evrov na udeleženca, delodajalci iz javnega sektorja pa so upravičeni le do povračila dejanskega stroška zdravniškega pregleda kandidatov.

Udeleženci delovnega preizkusa prejmejo dodatek za prevoz in dodatek za aktivnost, ki se jim izplačata na podlagi njihove dejanske udeležbe v programu.

Vir: RTVSLO

Sorodni članki: