Projekt RegioWIN bi povezal slovenske in avstrijske podjetnice

je nedavno skupaj z Evropskim kulturnim in tehnološkim centrom in Ljudsko univerzo Murska Sobota ter avstrijskimi partnerji začela evropsko sofinanciran čezmejni projekt RegioWIN s poudarkom na ženskem podjetništvu. Potekal bo do konca naslednjega leta, skupaj pa so iz Bruslja prejeli dobrih 700.000 evrov.

S specifičnim programom projekta želijo povečati čezmejno podjetij in s tem prispevati k njihovemu mednarodnemu sodelovanju.

Poudarek je na ženskem podjetništvu v obrobnih regijah, saj je še veliko potenciala za čezmejno sodelovanje, obenem pa se kažejo potrebe po dostopu do novih trgov. Veliko podjetij na različnih področjih, ki jih vodijo ženske, so pomemben gospodarski dejavnik v regiji.

Za potrebe čezmejnega sodelovanja bodo postopno izvedli postopek, s pomočjo katerega bodo pridobile potrebne kompetence in osnovni okvir za delovanje. Ukrepe bodo izvajali večfazno, saj bodo podpirali pri vzpostavljanju sodelovanja in tako pripomogli k mednarodnemu prepoznavanju njihove dejavnosti.

Napovedali so vzpostavitev mednarodne podjetniške mreže, s katero bodo omogočili razvoj skupnih potencialov podjetnic na obeh straneh meje, ob tem pa so si za cilj postavili še vsaj deset čezmejnih partnerstev, en primer mednarodnega sodelovanja B2B ter vzpostavitev specifičnega servisa za majhna in srednje velika podjetja.

V okviru projekta bodo med drugim pripravili različne pilotne aktivnosti, od srečanj B2B do sestankov v manjših delovnih skupinah. Ob tem bodo organizirali strokovne delavnice, na katerih bodo podjetnice s strokovnjaki same izmenjevale izkušnje na področjih analiza trgov, tudi mednarodnih, medkulturnih znanj, pravnih vidikov v posamezni državi, komunikacije in mehkih veščin.

Po podatkih zbornice se tako v Sloveniji kot v Avstriji v zadnjih petih letih stalno povečuje delež podjetij, ki jih na novo ustanavljajo ženske. Skoraj vsako tretje podjetje je že v ženskih rokah, v Avstriji pa v tem času beležijo skoraj 20-odstotno rast.

Za obe državi je značilno, da podjetnice delujejo znotraj mikro podjetij, ki se osredotočajo na svoje ključne kompetence, hkrati pa jim manjka možnosti za mreženje, internacionalizacijo poslovanja in izmenjave izkušenj. Manjka jim tudi možnosti za širjenje znanja in potenciala za ter osebnostne veščine.

Vir: STA, www.sta.si

Sorodni članki: