Zdaj je pravi trenutek za prodor na indijski trg

Zastava Indija, hitro rastoča država iz skupine BRICS, ponuja veliko poslovnih priložnosti, tudi za mala in srednje velika podjetja iz Slovenije. To je še posebej pomembno v času, ko se gospodarsko kolesje v Evropi po zadnji krizi še ni v celoti zagnalo. Priložnosti se odpirajo v različnih sektorjih, pri čemer se morajo podjetja zavedati, da gre za zahteven trg s številnimi posebnostmi, zato se je treba na vstop dobro pripraviti.

Tej hitro rastoči azijski državi v letošnjem proračunskem letu obeta gospodarska rast, višja od sedmih odstotkov BDP. A za to, da bi takšno rast tudi dosegli, so pomembne tudi tuje investicije, ki jih želijo privabiti v državo.

Priložnosti se odpirajo na področju zelenih in visokih tehnologij, v biotehnologiji, energetiki, prometu, prehranski industriji, IKT in zdravstvu. Podjetjem svetujejo, naj svoje poslovanje v Indiji načrtujejo dolgoročno. V Indijo ne morete priti z dve- ali triletno strategijo. Načrtovati morate dolgoročno, vsaj za pet ali deset let, tako lahko podjetja lažje najdejo partnerja in finančna sredstva.

Eden od izzivov, s katerim se podjetja soočijo, ko pridejo v Indijo, so kulturne razlike. Poslovanje v Indiji je lahko zelo drugačno kot v Evropi, ZDA ali na Kitajskem, saj imajo vsi svoje načine poslovanja. Najti je treba tudi dobrega partnerja in ga temeljito preveriti.

Več o priložnostih za slovenska podjetja na Indijskem trgu si lahko ogledate v videoposnetku.

Vir in informacije: http://www.izvoznookno.si/, 31. 3. 2015

Sorodni članki: