Od danes bolj pregledno označevanje cen blaga tudi na znižanjih

Danes se začne uporabljati novi Zakon o varstvu potrošnikov ter Pravilnik o načinu označevanja cen blaga, digitalnih vsebin in storitev ter objavi znižanja cene blaga

26. januarja 2023 se začne uporabljati novi Zakon o varstvu potrošnikov, o katerem smo že obširneje poročali v novici. Novi v slovenski pravni red prenaša rešitve evropskih direktiv, ki izenačujejo pravila med državami članicami EU. Spremembe se nanašajo predvsem na pravice in obveznosti potrošnikov v zvezi z nepoštenimi poslovnimi praksami, prodajno pogodbo, pogodbo o dobavi digitalne vsebine ali digitalne storitve.

Prav tako 26. januarja pa se začne uporabljati tudi nov Pravilnik o načinu označevanja cen blaga, digitalnih vsebin in storitev ter objavi znižanja cene blaga. vsebuje dodatna pojasnila glede obveznosti podjetij ob znižanju cen blaga v okviru oglaševanja in označevanja na prodajnem mestu. Ob objavi znižanja cen blaga morajo tako podjetja po novem pri ponujanju blaga potrošnikom navajati znižano ceno in prejšnjo ceno za blago, in sicer najnižjo ceno, ki so jo uporabljala v zadnjih 30 dneh na tem prodajnem mestu.

S tem se zagotavlja visoko , saj bodo dobili vse potrebne in nezavajajoče informacije o cenah blaga na znižanju. Nove določbe povečujejo preglednost in omogočajo, da bodo lahko blago ustrezno ovrednotili, primerjali cene blaga ter tako sprejemali bolj informirane odločitve.

Vir: gov.si

Sorodni članki:

  • Ni sorodnih člankov.