V okviru Obzorja 2020 za raziskave prihodnje leto 8,5 milijarde evrov

je 25. julija 2016 predstavila posodobljen delovni program za leto 2017 za , ki je največji okvirni program EU za in inovacije. V okviru programa bo za in inovacije v prihodnjem letu namenjenih 8,5 milijarde evrov. Pomembna novost je uvedba odprtih raziskovalnih podatkov v vseh razpisih .

Vsi projekti, ki bodo financirani iz programa Obzorje 2020, bodo morali zagotoviti brezplačen spletni dostop do znanstvenih podatkov, kar bo povečalo konkurenčnost ter pospešilo inovacije in sodelovanje.

V odziv na aktualne razmere želijo v Bruslju okrepiti tudi raziskave na področju migracij. V ta namen bodo namenili sredstva za raziskave za boljše razumevanje migracij kot tudi za razvoj učinkovitih politik za upravljanje pritoka ljudi in vključevanja migrantov v družbo in .

Delovni program Obzorja 2020 za leto 2017 je usklajen z desetimi prednostnimi nalogami Evropske komisije, s skupnim proračunom v višini 77 milijard evrov pa bo namenjen podpori številnih medsektorskih pobud.

Med temi so industrija 2020 v krožnem gospodarstvu za razvoj močnega in trajnostnega gospodarstva (325 milijonov evrov), zelena vozila (133 milijonov evrov), pametna in trajnostna mesta za boljše vključevanje okoljskih, prometnih, energetskih in digitalnih omrežij v urbana okolja (115 milijonov evrov), tehnologije in standardi za samodejno vožnjo (več kot 50 milijonov evrov) ter internet stvari za spodbujanje prevzemanja digitalnih tehnologij v Evropi (37 milijonov evrov).

Nov delovni program povečuje tudi podporo za vrhunsko odličnost v raziskavah. Evropski raziskovalni svet bo najboljšim znanstvenikom podelil v skupni višini 1,8 milijarde evrov, kar je najvišji letni proračun od začetka delovanja raziskovalnega sveta leta 2007.

Vir: STA, 25. 7. 2016, www.sta.si

Sorodni članki: