Z zavarovanjem terjatev lahko rešimo svoje podjetje

Zavarovanje terjatev je zadnje čase precej priljubljena storitev, za katero se odloča čedalje večje število podjetij. Pri tem gre pravzaprav za dodatno varnost, ki je včasih še kako potrebna, saj mnogokrat ne vemo dobro, ali bo kupec resnično zmožen plačati naročeno storitev oz. izdelek/produkt: bodisi zato, ker ga še ne poznamo dobro in smo z njim sklenili šele prvo pogodbo, bodisi zato, ker poslujemo z velikim številom kupcev in zato ne moremo vseh dovolj natančno preveriti, bodisi zato, ker gre za zelo visok znesek in bi nam morebitno neplačilo povzročilo previsoko škodo ipd. Razlogov je veliko, predvsem pa so v ospredje prišli po zadnji gospodarski krizi pred nekaj leti, ki je močno zamajala plačilno sposobnost mnogih podjetij.

Prav tako pa je veliko razlogov, zakaj bi do neplačila prišlo, kljub temu da smo podjetje dobro preverili in se o njem natančno pozanimali: stečaji, prisilne poravnave in podobni dogodki lahko namreč v kratkem času botrujejo k plačilni nesposobnosti podjetij, s katerimi poslujemo, vsekakor pa je tudi možno, da terjatev od kakšnega podjetja preprosto ni mogoče izterjati v pravem času.

Posledice so znane: , ki je odvisna od višine neplačanega zneska, lahko posledično vodi v finančno nestabilnost našega podjetja. A obstaja rešitev. Z zavarovanjem terjatev si lahko na povsem enostaven način zagotovimo plačilo in tako zmanjšamo finančno tveganje. Za terjatev bodo poskrbela podjetja, ki se strokovno ukvarjajo prav s tem področjem. Tudi v Sloveniji je takšnih podjetij kar nekaj, še precej bolj pa so razširjena v tujini.

Najbolje pri zavarovanju terjatev je zagotovo to, da kupec o tem sploh ne rabi ničesar vedeti, in to ne glede na to, ali gre za slovenskega ali tujega kupca. A najpomembnejše je še vedno to, da si ob njegovem morebitnem neplačilu zagotovimo dovolj izplačila s strani ponudnika terjatev, da lahko naše podjetje še naprej posluje normalno, prav tako kot je poslovalo prej.

Pripravil: Računovodstvo Vitago

Sorodni članki: