Če nočemo izgoreti, je dopust obvezen

Bistvo dopusta je odklop in polnjenje baterij, pri čemer ni pomemben kraj dopusta. Juhu, počitnice so tu, te dni razigrano kričijo otroci, juhu, je tu, previdno vzdihujejo starši.

Marsikdo se namreč vpraša, ali bo zaradi zaostrenih delovnih razmer oziroma krize sploh lahko izkoristil po zakonu mu pripadajoče proste dni. Kar precej pa jih je tudi, ki žalostno pogledajo v denarnico in dopust že vnaprej kar odpišejo.

Vendar strokovnjaki svarijo tako delodajalce kot zaposlene: dopust, kakršenkoli že, ki bi poleti moral trajati v enem kosu vsaj 14 dni, še raje tri tedne, je nuja, če hočemo biti na delovnem mestu učinkoviti in ustvarjalni. Če dopusta ni, se kaj lahko zgodi, da enostavno pregorimo.

»Bistvo dopusta je odklop in polnjenje baterij, pri čemer ni pomemben kraj dopusta, le dopustniška očala si je treba nadeti. To pomeni, da tudi če ostanemo doma, uživamo v majhnih zanimivostih, ki jih sicer praviloma opažamo le v drugih krajih,« pravi družinska zdravnica dr. Lili Ločniškar iz Zdravstvenega zavoda Revita.

Sicer pa mora po njenem dopust trajati vsaj dva tedna, saj se nam v prvem tednu domače in službene obveznosti še kar tihotapijo v misli. »Noben poklic ali delovno mesto ni tako, da ne bi mogli preživeti brez nas vsaj dva tedna. Če je, je delo pač slabo organizirano,« je trdno prepričana dr. Ločniškarjeva.

Ne pretiravajmo z aktivnostmi

»Najpomembnejša sta izklop od službenih obveznosti in menjava dnevne rutine. Spontano si organiziramo dovolj počitniških aktivnosti, vendar pri tem ne pretiravajmo. Preveč aktivnosti je lahko tudi stresno. Če se odpravljamo na potovanje, moramo vedeti, da je to stres za organizem in da po vrnitvi potrebujemo še nekaj časa, da si odpočijemo, zato ne načrtujmo službe že takoj po prihodu, « svetuje dr. Helena Jeriček z Inštituta za varovanje zdravja.

»Med dopustom naj bo več časa za stvari, za katere nam ga običajno zmanjka. Vzemimo si čas zase, za branje zanimive knjige, masažo, sprehod, obisk na bazenu, (pre)urejevanje vrta, za sorodnike, prijatelje, osvežimo odnose z otroki in partnerjem. Tudi če ostanemo doma, izkoristimo možnosti stanovanja in okolice: zajtrkujemo lahko na balkonu, si privoščimo različne kopeli, gremo na bližnji hrib ali se peljemo na izlet z vlakom, kar morda nismo storili že desetletja.«

Nekaj drugačnega in privlačnega

Tudi psihologinja doc. dr. Marija Molan z Inštituta za medicino dela poudarja, da je treba zaradi obnove energije aktivnosti, ki nas zaposlujejo skozi vse leto, med dopustom zamenjati s povsem drugo vrsto dejavnosti. »Dopust naj bo nekaj drugačnega, privlačnega, nekaj za samopotrditev, nekaj neutrujajočega ter neobremenjujočega. Enaka vrsta dopusta ni primerna prav za vse, pravilo pa naj bi bila sprememba aktivnosti in ureditev spanja, prehrane in prebave tako, da se ob koncu dopusta dobro počutimo in imamo veliko novih moči.«

Vir: Finance

Sorodni članki: