Nova znanja, izkušnje ali poslovne stike preko programa Erasmus za mlade podjetnike!

S programom se večinoma srečujejo srednješolci in študentje, zato je med podjetniki manj poznan. Kljub vsemu pa je program Erasmus za mlade podjetnike namenjen prav podjetnikom, kjer se lahko od izkušenih kolegov učijo veščin, hkrati pa uveljavljenemu podjetniku nudijo in znanja.

Se želite vključiti v program? To lahko storite kot:

  1. – to je vsaj podjetnik, ki še nima več kot 3 leta izkušenj z vodenjem podjetja (ne glede na to, koliko je oseba stara),
  2. Podjetnik gostitelj  – to je vsak, ki uspešno vodi podjetje že več kot tri leta.

Kam lahko gre mlad podjetnik na razmenjavo?

Kot mlad podjetnik lahko greste v katerokoli državo članico EU, ob tem pa še v: Albanijo, Armenijo, Črno Goro, Islandijo, Makedonijo, Moldavijo, Srbijo in Turčijo.

Koga vse lahko izkušen podjetnik gosti?

Podjetnik gostitelj lahko gosti mladega podjetnika iz katerekoli zgoraj navedene države.

Kako postanete del programa Erasmus za mlade podjetnike?

Vključite se v bazo podjetnikov na portalu: www.erasmus-entrepreneurs.eu.

Pogoj za izmenjavo je, da sta oba (mlad podjetnik in gostitelj) vključena v program Erasmus za mlade podjetnike.

Ali dobi mlad podjetnik kakšno finančno podporo?

Da! Mlad podjetnik dobi v obdobju trajanja razmenjave mesečno pavšalno vsoto, ki je odvisna od države v katero gre. Za točno višino mesečne pavšalne vsote za posamezno državo poglejte sledečo tabelo.

Dva primera iz prakse

46 letni slovenski podjetnik, ki je svoje podjetje ustanovil šele pred dvema letoma, je v oktobru odšel na Nizozemsko, kjer pridobiva izkušnje s področja uvoza začimb, olj in materialov potrebnih za svoje podjetje. Ravno tako se uči, kako uspešno predstavljati svojo dejavnost na evropskem trgu, kako biti bolj prodoren od konkurence ter kako pritegniti nove stranke.

Slovensko podjetje iz Maribor že četrtič gosti mladega podjetnika iz tujine. Že pri prvem mladem podjetniku (bil je iz Italije), so spoznali, koliko pripomore njihovemu kolektivu. Zaposleni so vadili znanje tujega jezika (tako italijanščine kot angleščine), spoznali novosti iz sosednje države ter prišli do novih poslovnih kontaktov na italijanskem tržišču.

Vir: Mariborska razvojna agencija (MRA), www.mra.si/erasmus-net/

Sorodni članki: