Ali bodo morali tudi spletni trgovci imeti davčne blagajne?

davcna_blagajnaGlede obveznosti davčnega potrjevanja računov pri prodaji v spletnih trgovinah se je v zadnjih mesecih dvigalo precej prahu. Mnogi so upali, da bo spletnih trgovin obveljalo kot ena redkih izjem, kjer računov ni treba davčno potrjevati. Edina izjema so plačila, ki jih prejme preko sistema Paypal. Tako plačanih računov ni potrebno potrditi na Finančni upravi.

Vsa ostala plačila se po novi zakonodaji štejejo kot “gotovinska” in račune je treba potrditi.

V praksi sta najpogostejša dva primera
Prvi primer je, da kupec v spletni trgovini naroči blago in ga ob naročilu s plačilno kartico, blago pa nato prejme po pošti. Trgovec bo moral v tem primeru izdati in ga priložiti pošiljki (preden blago odda na pošto), kot do sedaj. Po novem bo ta ob izdaji tudi že davčno potrdil.
Drugi primer pa je, da kupec v spletni trgovini naroči blago, ki ga plača po povzetju – plača torej poštarju, ki mu blago dostavi. Tudi v tem primeru bo moral trgovec izdati račun in ga priložiti pošiljki – in tudi ta račun bo moral ob izdaji davčno potrditi.

In kaj, če kupec nato ne sprejme pošiljke? Pošta bo blago vrnila trgovcu, ki bo račun storniral, in tudi to spremembo posredoval na .
Računa ne bo treba potrditi ob plačilu na račun ali preko Paypala

Če bo kupec plačal blago z nakazilom na trgovca ali preko sistema Paypal, pa takih računov ne bo treba davčno potrditi. FURS tudi obljublja, da je ta izjema zgolj začasna, obeta se nam, da bomo v prihodnosti vse račune, ne glede na način plačila, morali ob izdaji davčno potrjevati.

Vir: saopnet POS

Sorodni članki: