Kdaj boste potrebovali davčne blagajne, če imate spletno trgovino?

davcna_blagajnaTudi za prodajo prek spleta bodo veljale , če bo seveda izpolnjevalo pogoje, po katerih postane zavezanec za davčno .

Ti pogoji so:

  • obveznost izdajanja računov za opravljeno storitev ali prodano blago,
  • gotovinsko plačilo (to so plačila z bankovci in kovanci ter plačila z debetnimi in kreditnimi karticami) ter
  • obveznost vodenja poslovnih knjig in evidenc.

Pomembno je tudi, da je treba izdati in ga bo treba davčno potrditi najpozneje takrat, ko je storitev opravljena oziroma blago prodano in je opravljeno plačilo z gotovino.

Ko izdate račun, ga potrdite
Na finančni upravi (Furs) pojasnjujejo, da mora biti pri internetni prodaji, ki jo kupec, torej končni porabnik, plača denimo s plačilno kartico, ko naroči izdelek, račun izdan najpozneje ob dobavi. »V praksi bo praviloma račun izdan ob pošiljanju blaga kupcu. Ko bo račun izdan, ga bo treba potrditi,« pojasnjujejo na Fursu.

Ali račun za predplačilo potrditi ali ne?
Je pa treba izdati račun za predplačilo, torej ko je naročilo opravljeno in gotovinsko plačano, če je kupec . Tak račun tudi davčno potrdite. Če prejmete pri spletni prodaji predplačilo, za to veljajo enaka pravila kot sicer. Če plača vnaprej , vam računa za predplačilo ni treba izdati. Izdate in potrdite le končni račun.

Kdo potrdi račun, če gotovino prejme poštar?
Bralec, ki ima spletno trgovino, navaja konkreten primer: »Prek spletne trgovine sprejmemo naročilo. Blago pošljemo kupcu z odkupnino. Kupec je lahko , zavezanec za ali pa ne, ali fizična oseba. V vseh primerih mi izdamo račun, ki ga pošljemo v paketu skupaj z blagom.

Slovenije ali GLS  blago dostavi našemu kupcu. Kupec prinašalcu, torej Pošti ali GLS, pri prevzemu pošiljke plača blago z gotovino. Ta denar nam potem ali GLS nakaže na naš . Kdo v tem primeru davčno potrdi račun?«
Furs: Račun potrdi podjetje, ki ga je izdalo

V takem primeru, torej ko prodajalec pošlje kupcu izdelke po pošti za plačilo po povzetju z gotovino, bo račun davčno potrdil izdajatelj računa, pojasnjujejo na Fursu. Davčno je treba potrditi račun, ki ga kupec plača z gotovino. Torej je to račun, ki ga izda podjetje, ki prek spleta. Ker je kupec poštarju plačal z gotovino, Pošta pa znesek kupnine nakaže na transakcijski račun podjetja, ki je izdelek prodalo, gre po pojasnilih Fursa za . Torej to ni neposredno nakazilo na transakcijski račun. Kot gotovinsko plačilo se šteje tudi plačilo po poštni nakaznici, pravijo na Fursu.

Kdaj gre torej za negotovinsko plačilo
Za negotovinsko plačilo gre, ko kupec sam plača kupnino neposredno na transakcijski račun ponudnika, bodisi s položnico bodisi z univerzalnim plačilnim nalogom. Tudi za negotovinska plačila je treba izdati račun, ni pa ga treba davčno potrditi. Ni ga treba voditi tako, kot je to predvideno za račune za gotovinsko plačilo. Za zadnje je denimo predviden natančno določen sistem številčenja. Med negotovinska plačila sodi tudi plačilo prek PayPala.

Zakaj plačila prek PayPala ni treba potrjevati
Na finančni upravi pojasnjujejo, da se za namene zakona o davčnem potrjevanju računov plačilo računa prek PayPala šteje kot negotovinsko plačilo. To pomeni, da za spletne trgovce, ki omogočajo plačilo prek PayPala, davčno potrjevanje računov ni . Ob nakazilu na transakcijski račun, odprt pri ponudniku plačilnih storitev, denimo pri banki, računa ni treba potrditi pri Fursu. PayPal je ponudnik spletnih plačilnih storitev, ki opravlja v Sloveniji neposredno, pojasnjujejo na finančni upravi. »In za plačila prek PayPala tako veljata enaka razlaga in uporaba zakona kot za druge izvajalce plačilnih storitev v Sloveniji,« dodajajo. »Če kupec opravi plačilo računa z eno izmed oblik gotovine pri izvajalcu plačilnih storitev in dobavitelj plačilo prejme na svoj transakcijski račun, dobavitelju računa ni treba potrditi pri Fursu,« pa dodajajo finančnem ministrstvu.

Vir: .si

Sorodni članki: