Priročnik: Davčna obravnava daril

dariloMed druge dohodke fizičnih oseb so po  Zakonu o dohodnini (ZDoh-2) uvrščeni vsi tisti dohodki, ki jih ni mogoče uvrstiti  v druge skupine dohodkov po tem zakonu: dohodke iz zaposlitve, dohodke iz dejavnosti, dohodke, iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, dohodke iz oddajanja premoženja v in iz prenosa premoženjske pravice ter dohodke iz kapitala. Med druge dohodke po določilih 105. člena ZDoh-2 sodijo štipendije, , darila, v nagradnih igrah in drugo. Za določene druge dohodke  je opredeljeno, da so oproščeni plačila dohodnine oziroma se ne vštevajo v davčno osnovo (kot npr. do višine minimalne plače, ob določenih pogojih prejemki prostovoljcev, državne nagrade za izjemne dosežke na določenih področjih, …).

Darilo, ki ga fizična oseba prejme pri nakupu blaga in storitev v obliki priložnostnega prejema dodatnega blaga ali storitev, se ne šteje za obdavčljiv dohodek po Zakonu o dohodnini, če je taka ugodnost dostopna vsem strankam pod enakimi pogoji in ni v zvezi z zaposlitvijo ali dejavnostjo fizične osebe.

Izjemo predstavljajo darila, ki jih delodajalec podari otroku delojemalca v mesecu decembru. Vrednost darila se ne všteva v davčno osnovo delojemalca, če ta ne presega 42 evrov. Navedeno velja za darilo otroku do starosti 15 let. V primeru, ko je novoletno darilo otroku izplačano v denarju, izplačevalec tega ni dolžan nakazati na transakcijski račun.

Prav tako se v davčno osnovo delojemalca ne vključujejo , ki jih delodajalec delojemalcu ne zagotavlja redno ali pogosto, če vrednost vseh bonitet v mesecu ne presega 13 evrov. Ta izjema velja le za iz delovnega razmerja.

Vir: FURS

Sorodni članki: