Ne počnite tega, če nočete obiska davčnih inšpektorjev

Kdaj se davčnemu inšpektorju posveti, da je lahko pri vas doma ali v podjetju kaj narobe? Da torej ne plačujete davkov, da ste goljufi? Preberite katera so lahko glavna opozorilna znamenja, da se inšpektorjem zazdi, da je pri vas nekaj hudo narobe in vas bodo obiskali, preiskali, kaznovali in vam zaračunali davke.

To je seveda prav. Goljufi morajo biti kaznovani. Seveda imamo pri nas tudi precej takšnih, ki pošteno ne morejo preživeti in zato šušmarijo. A zakoni so, kakršni so, če jih ne spoštujete, boste plačali. Druga zgodba, ki se je tokrat ne dotikamo, pa je, da bi morali biti davčne obremenitve in poslovno okolje bolj »normalni«, torej da bi omogočali posel in preživetje ob poštenem plačevanju davkov. Sistemski goljufi pa bi seveda morali biti ostro kaznovani.

Letošnji ciljani nadzori

Furs se bo letos usmeril predvsem na preverjanje transfernih cen, torej na vaše poslovanje s povezanimi družbami v tujini, pa na posle z davčnimi oazami. Pod drobnogledom bodo tudi za , pa ter (skrivanje računov in prihodka kljub uvedbi davčnih blagajn), pa sistemske utaje (tudi pri ) in nesorazmerno trošenje posameznikov glede na prijavljeno premoženje. Pozornost bodo namenili tudi igram na srečo, ki niso dovoljene. Torej – predvsem bodo srfali po internetu.

Opozorilna znamenja inšpektorjem

Finančna uprava je lani v 5.834 davčnih inšpekcijskih nadzorih ugotovila za 98 milijonov evrov dodatnih davkov. Glob so lani izrekli za 28 milijonov evrov in dali 52 kazenskih prijav.

Zbiratelji računov, stranke in zamerljivi sosedi

1. Lani je Furs dobil 8.382 prijav in – obravnaval vse. Natančno niso povedali, ali so jih poslali vaši »zamerljivi« sosedje, znanci …, ker so opazili, da denimo živi goljuf prek svojih zmožnosti, da se vozi v novem BMW in uveljavlja megasocialo v vrtcu. Morda gre za zbiratelje računov po bifejih (mimogrede, Furs zadnje celo spodbuja z nagradno igro), morda za opeharjene in jezne stranke. So nam pa zaupali, da dobijo največ prijav za ter za neizdajanje računov in neplačevanje prispevkov.

Nakupi hiš, delnic, avtomobilov – pa nizka plača

2. Inšpektorji zastrižejo tudi, če ugotovijo (bodisi na podlagi prijav bodisi visokih, tudi na davkariji zabeleženih nakupov), da precej zapravljate. Torej, da kupujete deleže, delnice, druge vrednostne papirje, hiše, avtomobile … Hkrati so vaši prijavljeni dohodki (denimo in drugo) precej manjši. Ponavadi se goljufi izgovarjajo na darila, prihranke staršev (prvi dedni red ni obdavčen). Vendar pa – če izvora premoženja ne morete dokazati, bo vaše višje premoženje od sicer prijav­ljenega obdavčeno 70-odstotno.

Tvegane, gotovinske in sezonske dejavnosti

3. Fursovci in njihove mobilne enote vsako leto preverjajo tudi in delo na črno. Tudi pri gotovinskih dejavnostih (denimo gostinski lokali, trgovine, frizerski saloni). Preverjajo tudi, ali je z vašimi novimi davčnimi blagajnami vse v redu.

Poleg teh so pozorni še na »sezonske« dejavnosti. Denimo na vulkanizerje ob datumih za zamenjavo pnevmatik, pa na cvetličarje in svečarje ob dnevu mrtvih, na stojnice, tudi na gasilske veselice. Ulovili so tudi muzikante, davčne goljufe.

Nizke plače in visoki pa espeji

4. Plačujete oziroma nakazujete akontacijo dohodnine, kot jo morate, pa prispevke za socialno varnost? No, pričakujte obisk inšpektorjev, če imate v svojem davčnem obračunu zapisane nizke plače, hkrati pa veliko potnih (in drugih) stroškov. Davkarji bodo vedeli: zaposlene plačujete prek teh stroškov. Preiskava, davki in globa sledijo. Obisk pričakujte tudi, če pri vas dela veliko espejevcev. Preverili bodo, ali ti v bistvu delajo »redno« za vas in bi morali tudi biti redno zaposleni.

Odbijate vse živo

5. Preverili vas bodo najbrž tudi, če »odbijate vse živo«. Letos naj bi bili pozorni denimo tudi na uveljavljanje olajšav za raziskave in razvoj. Morda imate malo zaposlenih, pa ste »kupili« cel kup računalnikov, si odbijali (jih imajo morda vaši »prijatelji«?) …

, dela pa mama

6. Ali najemate veliko »študentov«? Fursovci so že odkrili, da so na študentske napotnice delale mame študentov in drugi. Tudi denimo pri čiščenju.

Davčne oaze

7. Davkarija ima pod drobnogledom tudi posle, nakazila v tujino. Predvsem, če gre za davčno prijaznejše države, tudi davčne oaze. Upoštevali bodo še informacije iz medijev, pa prijave drugih državnih ustanov in informacije iz mednarodne izmenjave podatkov.

Transferne cene

8. Preverjali bodo tudi transferne cene (ponavadi med matično družbo v tujini in odvisno pri nas), ali kot pravijo na Fursu, pozorni bodo predvsem na neizkazovanje davčnih prihodkov oziroma evidentiranje odhodkov, ki niso neposredno povezani z opravljanjem dejavnosti ter zniževanjem davčnih osnov z uveljavljanjem olajšav.

Vir: Finance.si

Sorodni članki: