Zakaj tekmovanje v ceni ni dobra strategija?

money-350x220Imate dve možnosti. Poskusimo poenostaviti – 500 € lahko zaslužite s prodajo 50 izdelkov po 10 € ali 5 izdelkov po 100 €. Kaj bi imeli raje, če bi imeli možnost obojega? Večina podjetnikov se odloči za prodajo 5 izdelkov po 100 €. Zanimivo pa je dejstvo, da prav tako večina podjetnikov dela ravno obratno in s konkurenco tekmuje na ceni. Dobre podjetniške zgodbe se ne pišejo na podlagi tekmovanja, kdo bo ponudil najnižjo ceno, zato vam danes razkrivamo, zakaj to nikoli ni dobra strategija.

Vedno te lahko nekdo prehiti
Tekmovanje s podjetji, ki nudijo edinstveno in nepozabno izkušnjo uporabnikov, je nedvomno težje, kot tekmovanje v ceni. Spreminjanje cen svojim izdelkom je neprimerljivo lažje kot postopno izboljševanje izkušnje in kakovosti ponudbe. Le redkokatera podjetja se odločijo, da se bodo ob bok postavila tistim z najbolj kakovostno ponudbo in najboljšo podporo, medtem ko število podjetij, ki tekmujejo v ceni, strmo narašča. Ne smemo pa pozabiti na večje korporacije, ki imajo pri tekmovanju v ceni absolutno premoč. Mogoče bi ta strategija nekaj časa še delno uspevala, vse dokler se ne bi temu tekmovanju pridružilo večje , ki si lahko privošči večjo nabavo in manjše stroške. Manjša podjetja morajo takrat izbrati drugo pot, a je ponavadi za to že prepozno.

Nižje , nižje marže, nižji profiti, več problemov
Z nižjimi cenami pridejo nižje marže. Zaradi nižjih marž imate nižje profite glede na promet, to pa s seboj prinese več problemov. Da se računica izide, morate namreč prodati velike količine svojih izdelkov ali storitev, kako boste drugače plačali vaše zaposlene, poslovne prostore in ostale stroške? Hkrati pa ne pozabimo, da je dobro v posel investirati, za kar v primeru nižjih marž oziroma profitov sploh ne boste imeli razpoložljivih sredstev.

Ljudje so pripravljeni plačati več za kakovost in uporabniško izkušnjo
Če ljudje ne bi bili pripravljeni za kakovost plačati več, se tudi višjecenovni izdelki, kot so ekološka hrana, prestižni računalniki in boljše vzmetnice ne bi prodajale. Zakaj bi torej ogrožali kakovost vaših storitev, izdelkov in uporabniške izkušnje, če lahko danes zaključite to tekmovanje v ceni in se raje osredotočite na dobrobit vaših strank?

Raziskave so pokazale, da bi bilo 9 od 10 potrošnikov pripravljenih plačati za storitev ali izdelek več, če bi s tem dobili zagotovilo boljše uporabniške izkušnje. Ista raziskava tudi razkriva, da sta top 2 razloga za izgubo strank slaba obravnava stranke ter dolgoročno in težav, s katerimi se sooča stranka.

Tekmovanja v ceni so nesmiselna, tako pravijo podatki. Čas je, da svoj trud preusmerimo drugam. Ločimo se od konkurence in od danes naprej tekmujmo na kakovosti naših storitev. Le to je lahko zagotovilo, da se nam bodo stranke zagotovo vračale.

Vir: saopnet POS

Sorodni članki: