Komisija obljublja odpravljanje birokracije pri e-trgovanju

Z uvedbo novosti pri plačevanju davka na dodano vrednost bodo in podjetja, zlasti zagonska ter mala in srednja podjetja (MSP), laže prodajali in kupovali blago in prek spleta, sporočajo iz evropske komisije.

Z uvedbo vseevropskega portala za spletna plačila DDV (sistem »vse na enem mestu«) se bodo stroški izpolnjevanja obveznosti plačila DDV precej znižali, s čimer bodo podjetja v EU na leto prihranila 2,3 milijarde evrov.

Po novih pravilih se DDV plača v državi članici končnega kupca. Kakšno poenostavitev pripravlja Bruselj? Trenutno se morajo spletni trgovci registrirati za DDV v vsaki državi članici, v katero prodajajo blago. Zaradi teh obveznosti DDV, ki se pogosto štejejo za eno od največjih ovir za čezmejno , imajo podjetja približno osem tisoč evrov stroškov za vsako državo članico EU, v katero prodajajo. Zato komisija predlaga, da podjetja prek spletnega sistema za DDV »vse na enem mestu« preprosto vložijo le en četrtletni obračun za DDV, ki ga dolgujejo v celotni EU.

Prednosti za mikro in zagonska podjetja: uveden bo nov letni prag za spletno prodajo v višini 10 tisoč evrov, pod katerim lahko podjetja, ki se ukvarjajo s čezmejno prodajo, še naprej uporabljajo enaka pravila o DDV, kot veljajo v njihovi matični državi. Tako bo 430 tisoč podjetij v EU, ki se ukvarjajo s čezmejnim trgovanjem, lažje izpolnjevalo pravila o DDV, so prepričani v komisiji.

Vir: Finance, http://www.finance.si/, Avtor: Jure Ugovšek

Sorodni članki: