Kako se ubranimo utrujenosti in slabega razpoloženja

Vsem, ki ste pogosto utrujeni, brezvoljni in slabo razpoloženi, je namenjenih deset ukrepov, s pomočjo katerih si lahko dokaj hitro in učinkovito pomagate iz krize v trenutkih, ko si je nikakor nočete, ne morete ali ne smete privoščiti.

srecaVzdušje. Poskrbimo za svež, dovolj vlažen zrak ter prijetno in razgibano delavno in bivalno okolje. Spremembe poživljajo, razbremenjujejo in razveseljujejo.

Dihanje. Poskušajmo čimbolj globoko in intenzivno dihati. Poskrbimo, da bo organizmu na voljo obilica svežega zraka. Kadar smo “na tleh”, zapremo oči, globoko vdihnemo skozi nos, nekaj sekund zadržimo sapo, nato pa skozi usta čimbolj intenzivno izpraznimo dihalne poti.

Glasba. Spodbuja živahnost in budnost. Tako lahko v avtomobilu (med dolgočasno in monotono vožnjo) ali pa v pisarni poslušamo svojo najljubšo glasbo (seveda ne uspavank ali serenad, marveč izberemo kaj bolj dinamičnega in živahnejšega).

Mentalna higiena. Negativna čustva in emocije, ki nas obremenjujejo, vrzimo čez rame. Ljudem, ki nam gredo na živce, se poskušajmo izogniti ali pa se sprijaznimo z njimi (vsaj začasno) in jih jemljimo take, kot so. Navsezadnje se nam z njimi nikakor ni treba družiti v privatnem življenju, pa tudi sicer si dopovejmo, da imamo bolj kot z njimi opravka s poslom.

Počitek in spanje. Poleg opoldanskega počitka poskrbimo tudi za globok in sproščujoč spanec, za sprostitev med delovnim časom in za potrebne prekinitve oziroma odmore, med katerimi počnimo nekaj, kar nas pomirja in navdušuje.

Prehrana. V kriznem zimskem obdobju pa tudi sicer (zlasti ko imamo preveč dela in skrbi) uživajmo hrano, bogato z vitamini, minerali, encimi, varovalnimi in balastnimi (sadje, zelenjava, žitarice) snovmi, ter tekočine (voda, mineralna voda, sadni in zelenjavni sokovi, čaji, zeliščni napitki ipd.).

Vonj. Prijetne arome – parfum (lahkotni cvetlični in sadni vonji), eterična olja (evkaliptus, meta) in sadni vonji (limona, pomaranča, jabolko) – ohranjajo človeka svežega, budnega in čilega.

Temperatura. Pretopli in zatohli prostori utrujajo in pospešujejo zaspanost. Zato poskrbimo za primerno zračenje (okna lahko za kratek čas odpremo tudi pozimi in ob slabem vremenu).

Nežnost in spolnost.
Mnenja o erotiki in spolnosti na delovnem mestu so različna, kljub temu pa ostaja dejstvo, da privlačnost in spolna vznemirjenost pripomoreta k večji budnosti, energičnosti in navdušenju tudi pri poslu. Ljubljenje pa predstavlja pravo energetsko injekcijo.

Telesna aktivnost in šport.
Gibanje premaguje in izmučenost. Hiter sprehod pred kosilom ali po njem, morda le živahna dnevna hoja ali tek po stopnicah, razgibavanje med telefonskim pogovorom, pisanjem, branjem, narekovanjem, nekaj počepov, poskokov, večerno ali jutranje plavanje, savna in podobno dalje pomagajo človeku postati in ostati fit in v dobri psihofizični kondiciji ne glede na napore, s katerimi se sooča, in na izzive, ki ga še čakajo.

Vir: Dnevnik.si

Sorodni članki: